Kérdése van? Hívjon minket! +36303573509

InstantVap készülék tulajdonságai

Az InstantVap szublimáló készülékről

Tulajdonságok:

  • 12 és 18 voltos változat
  • rozsdamentes váz, kompakt, stabil termék
  • nincs túlfűtés, a beállított hőmérsékletet maximum 2℃-al lépi túl, a beállított értéket +/-1℃ értéken tartja
  • szilárdtest relés PID hőmérséklet vezérlés, nincs kopó alkatrész a fűtőszál kapcsolásánál
  • dinamikus felfűtés és visszafűtés, használat esetén 20℃ foknál kisebb hőmérséklet- ingadozás
  • kis súly (~1,5kg)
  • stabilan illeszthető a kaptár furatába
  • könnyű tisztíthatóság eldugulás esetén, nincs csőhajlat
  • pontos adagolás
  • alul elhelyezkedő 6mm-es külső átmérőjű erős sárgaréz kivezető cső
  • állítható hőmérséklet
  • kijelzők (hőmérséklet és akkumulátor feszültség kijelzés valós időben)

!!! Az InstantVap szublimáló készüléket csakis a megfelelő védőfelszerelésben szabad használni! A szublimált oxálsav belégzése vagy szembe kerülése még kis mennyiségben is súlyos egészségkárosodást okoz! A készülék elülső fele felforrósodik !!!

 

Az InstantVap szublimáló készülék hatékony segítség a varroa destructor atka elleni harcban! Maga a készülék könnyű, kompakt, a vezetékek a burkolat alatt futnak, az elektromos alkatrészek, a kijelző és a kapcsoló megfelelően védve vannak. Rozsdamentes acél burkolattal, fogantyúval, erős kivezető csővel rendelkezik, hogy bírja a terhelést!

A készülék fő komponense a hőszigetelt kemence. A hőszigetelés segít az energia-megtakarításban, valamint a hőmérséklet szinten tartásában, még szeles vagy hideg időjárás esetén is. Részben ennek köszönhető, hogy a 12V-os készülék olyan hatékonyan tud üzemelni, hogy egy 80Ah-s munkaakkumulátorral egy töltéssel 300 méhcsalád lekezelhető 2g-os szublimálás esetén. A fűtőszálak a kemence alját fűtik, pont ott, ahol a hideg oxálsav lehűtené a kemencét.

Egy erős, tövében megvastagított sárgaréz csőkivezetésen keresztül tud az oxálsav gőz a kaptárba jutni. A csőkivezetés oly módon lett megtervezve, hogy esetleges dugulás esetén a cső teljes hossza maradéktalanul elérhető és kitisztítható legyen. Megemlítendő ugyanakkor, hogy a csőkivezetés az elhelyezkedéséből és a vastagságából adódóan ritkán tud csak eldugulni! A csőkivezetés pozicionálása, valamint a vázon levő apró fogazat lehetővé teszi, hogy a készülék a kaptár furatába stabilan behelyezhető legyen, ne tudjon oldalirányban elbillenni. Maga a cső több kilogramm súlyt is elbír, a készülék súlyát és a kisgép akkumulátorokat könnyen kibírja. Persze rátámaszkodni azért nem tanácsos!

 

InstantVap készülék kivezető cső méretei mm-ben1. ábra: Az InstantVap készülék kivezető csövének mérete mm-ben

 

Digitális PID vezérlés ellenőrzi és szabályozza a kemence hőmérsékletét. Mivel a hőmérséklet szenzor a fűtőszállal együtt a kemence alján helyezkedik el, a felfűtés és a visszafűtés dinamikus. A hőmérséklet-ingadozás használat közben nem több, mint 20℃. Körülbelül 20-30 másodpercen belül a kemence visszafűt a beállított hőmérsékletre, és nem fűt túl. Körülbelül ennyi időt vesz igénybe az oxálsav szublimálása, és a következő méhcsaládhoz az előkészületek, így nem kell a méhcsaládok kezelése között várni a visszafűtésre. A hőmérséklet tetszőlegesen beállítható, a kijelzőn pedig pontos képet kapunk az éppen aktuális hőmérsékletről. Hasonlóképpen leolvashatjuk az akkumulátor feszültséget is, ezzel tudhatjuk, hogy az akkumulátorunk milyen töltöttségen van. Külön kapcsolóval kapcsolhatjuk a készüléket. Biztonsági szempontokat figyelembe véve, a kapcsoló nem kapcsolja ki a kijelzőt, csak a fűtést. Így könnyen látszik, ha az akkumulátor a készülékhez csatlakoztatva maradt. Ez azért is hasznos, mert láthatjuk a készülék hőfokát kihűlés közben. A készüléket a kezelés végén mindig le kell választani az akkumulátorról.


Az InstantVap készülék felfűtése2. ábra: Az InstantVap készülék felfűtése

 

Az adagoló az oxálsav pontos adagolását teszi lehetővé. Először be kell állítanunk az adagolót a kívánt oxálsav mennyiségre. A beállítást az adagoló végén levő recés alátét forgatásával lehet könnyen állítani. Az adagoló belsejében forgó alátét kifelé néző síkja és a vonások helyzete mutatja a beállított gramm mennyiséget. Az adagolót az oxálsavba bele kell nyomni, ezzel az megtöltődik. Az adagolót rá kell helyezni a csőre, és lendületesen lenyomva a sav belehullik a felfűtött kemence aljára. Az oxálsav azonnal elkezd szublimálódni, és a gőze távozik a kaptárba a kivezető csövön keresztül. Az adagolót nem szabad a szublimálás közben eltávolítani, majd csak a végén, ugyanis az zárja le a kemence tetejét.

 

Az InstantVap készülék adagolója a skálával3. ábra: Az InstantVap készülék adagolója a skálával