Kérdése van? Hívjon minket! +36303573509

GYIK

Gyakran ismételt kérdések

 

  • Mi az a varroa atka?

A varroa atka egy egy-két milliméter nagyságú atka, mely a méheken és a méhek fiasításain élősködik és szaporodik. Szúrásaival vírusfertőzéseket terjeszt, a fiasításokban pedig deformált méheket eredményez.

  • Mi az az oxálsavas szublimálás?

Az oxálsavas szublimálás során az oxálsavat magas hőfokon gőzzé alakítjuk, amit bejuttatunk a kaptárba a keretek közé. Az oxálsav ott kicsapódik (páratartalmat vesz fel, és visszakristályosodik, belep mindent egy nagyon finom film oxálsav réteggel), és elpusztítja az atkákat.

  • Csak néhány méhcsaládom van. Érdemes-e ekkor is belefektetni ebbe a készülékbe?

A varroa atka elleni védekezést már egy méhcsalád esetén is meg kell oldani. Erre az egyik leghatékonyabb és legkímélőbb megoldás az oxálsavas szublimálás. Amennyiben ezt a módszert választja a védekezésre, az InstantVap ár-érték arányban kitűnő választás a hobbiméhészek számára is. Számukra elérhető egy DC 18 voltos változat is, amely a főbb márkák kéziszerszám-akkumulátoraival kompatibilis, és optimális teljesítményt nyújt.

  • Több száz méhcsaládom van. Miért járnék jobban ezzel a készülékkel?

A több száz méhcsaláddal rendelkező méhészek számára különösen fontos az időmegtakarítás, amit az InstantVap használatával elérhetnek. Az InstantVap készülékkel körülbelül 25-30mp/méhcsalád/2g adag teljesítmény érhető el, és kevesebb előkészületet igényel, hiszen az InstantVap mobilabb. A 12 voltos változatnál nincs szükség aggregátorra, inverterre, stb., így az áramütés veszélye sincs meg. Egy 80Ah-s munkaakkumulátor (pl. Rocket munka akkumulátor 12V 80Ah (DCM24-600)) egy töltéssel pedig 300 méhcsalád/2g kezeléséhez is elegendő energiát nyújt..

  • Mitől jobb az InstantVap a piacon kapható egyéb készülékektől?

Az InstantVap használatával gyorsan, kényelmesen el lehet végezni a szublimálást. Maga a készülék karbantartása egyszerű, a kijelzőkön valós időben nyomon követhetjük a hőmérsékletet - nincs túlfűtés -, az akkumulátor feszültséget, a készülék könnyebben mozgatható a kaptárok között, mindez nagyszerű ár-érték arányban!

  • Igényelhető-e az InstantVapra méhészeti támogatás?

Igen, minden esetben számlát állítunk ki a vásárlásról, ami alapján a termék akkor számolható el gyógyszer-cukor oldalon, ha van mellette gyógyszerként törzskönyvezett készítmény is!

  • Van-e garancia a készülékre?

Két év szavatosság van a termékre, de a szervízelést ezen időtartamon túl is elvégezzük szükség esetén.

  • Milyen akkumulátorral működik a készülék?

Az InstantVap 12 voltos változata úgynevezett „munkaakkumulátorral” működik, a gépjárművek akkumulátora erre a célra nem ideális, ugyanis az utóbbit az autó indulásakor egyszeri nagyobb teljesítmény leadására tervezték, és utána folyamatos töltés alatt áll. Autó indító akkumulátorról is üzemeltethető ~100-120 méhcsaládig, e felett folyamatos, állandó terhelést bíró akkumulátorra van szükség, melyek a munka akkumulátorok. A 18 voltos változat pedig ezekkel az akkumulátor foglalatokkal rendelhető: Parkside X20V-TEAM; Einhell Power X Change; Metabo; Makita LXT; Milwaukee M18; Bosch GBA 18V; Dewalt 18V.

  • A készülék árában az akkumulátor is benne van?

Nem, az külön megvásárolandó.

  • Van-e akkumulátor-védelem a készülékben? Honnan tudom, hogy nem merül-e le veszélyes szint alá az akkumulátorom?

Az akkumulátor feszültséget a feszültség kijelzőn nyomon követhetjük. Az akkumulátor gyártója határozza meg, hogy az adott akkumulátort mennyire lehet lemeríteni. Ezt az értéket lehet összevetni a kijelzőn látható feszültséggel. Figyelembe kell venni, hogy a feszültség terhelés hatására ezen határérték alá is leeshet, ami nem jelent problémát. A terhelés nélküli feszültség értéket érdemes figyelembe venni. Az akkumulátort használat után rövid időn belül érdemes feltölteni, ugyanis a lemerült állapotban való tárolása jelentősen lerövidíti az élettartamát.

  • Mennyire biztonságos a készülék?

Az InstantVap készülék alacsony feszültségű egyenáramot használ, amely áramütést nem tud okozni. A kemence és a kivezető cső környéke felforrósodik, égési veszélyre oda kell figyelni. Az oxálsavas szublimálás során nem szabad elfeledkezni a szükséges védőfelszerelésről.

  • Milyen biztonsági lépéseket kell követnem a készülék használata közben?

A szublimáló készüléket csakis megfelelő védelmet nyújtó kesztyűben (vegyszerálló kesztyű) és védőmaszkban (a megfelelő légzésvédő egy teljesálarc legyen, minimum ABE P3 kombinált szűrőbetétekkel) és zárt ruhában szabad használni! A szublimált oxálsav belégzése vagy szembe kerülése még kis mennyiségben is súlyos egészségkárosodást okoz! A készülék kemence körüli részei és a kivezető cső felforrósodik! Szublimáláskor fokozottan tekintettel kell lenni arra, hogy az oxálsav gőzét a szél esetleg más, védőfelszerelést nem viselő személyek felé terelheti!

  • Káros-e a méhekre az oxálsav?

Nem, a méhekre, anyára nem káros az oxálsav, legalábbis évtizedek alatt nem sikerült ezt kimutatni. Azonban szublimáláskor ügyelni kell rá, hogy a forró gőz lehetőleg ne érje őket.

  • Megváltoztatja-e a méz ízét vagy minőségét az oxálsavas szublimálás?

Nem, a méz maga is természetes módon tartalmaz némi oxálsavat. Ahhoz, hogy a méz íze megváltozzon, szélsőségesen sokat kellene a méhcsaládokat kezelni. Kezelés után 2 héttel visszacsökken a mézben a természetes szintre az oxálsav érték.

  • Használhatom-e a készüléket esős vagy szeles időben?

Zuhogó esőben nem ajánlott a használata. Párás, csepegős időben a 12 és 18 voltos változat használható, nem okozhat problémát, de a beázás elkerülésére ügyelni kell. Szeles időben is használható, a hőszigetelésnek köszönhetően akkor is stabilan működik.

  • Milyen hőmérséklet-tartományban működik a készülék?

A készüléket 240℃ felett nem ajánlott használni. Az oxálsavas szublimálás optimális hőmérséklet-tartománya 200-230℃ között van.

  • Hogyan tudom a készüléket tisztítani? Milyen időközönként kell tisztítanom?

Eldugulás esetén a kicsapódott oxálsavat mindenképpen el kell távolítani. Ez egy vékony (2,8mm-nél nem vastagabb), hosszú éles tárgy (szög, fúrószár) segítségével megtehető. A kivezető cső teljes hosszban könnyen tisztítható. Ezen kívül minden használat után érdemes az esetlegesen rárakódott anyagokat kitisztítani a kemencéből. Ehhez meg kell várni, hogy az üst 100C fok alá hűljön, majd ~1/3dl vizet beleengedni az adagoló nyíláson, megrázni, majd kiönteni. Túl forró üstbe nem tanácsos vizet engedni, mert az hirtelen felforrva és kifutva égési sérüléseket okozhat. Különböző tisztaságú oxálsavat lehet beszerezni, minél tisztább, annál kevesebb salak marad vissza.

  • Elbírja a kivezető cső a készülék súlyát, ha belehelyezem a kaptár furatába és elengedem?

Igen, a kivezető cső egy vastag falú sárgaréz cső, amely stabilan van a készülékhez rögzítve. A vázon található fogak belekapaszkodnak a kaptárba, így stabilan rögzítik azt és megakadályozzák, hogy a készülék oldalirányban elforduljon.

  • Mekkora furatot fúrjak a kaptárba? Használhatom a kirepülő nyílást is a szublimáláshoz?

Habár a kirepülő nyíláson keresztül is lehet kezelni a méheket, sokkal szerencsésebb, ha a méhek által kevésbé elérhető helyen fúrunk egy furatot, és azon keresztül engedjük be a szublimált oxálsavat. Ilyen hely lehet a tisztító aljdeszka felett, vagy felül a menekülőtérnél, vagy pedig a keretek alatt néhány centiméterrel. Érdemes a furatot a kaptár hátulján fúrni, így könnyebben hozzáférhetünk, és nem zavarjuk a méhek járását sem. Fontos hogy közvetlenül a keret lécre, felületekre ne fújjunk, mert a sav nagy része rögtön kicsapódik rajta, és nem lesz hatásos a kezelés. Az oxálsav gőze forró, ha közvetlenül a méhekre vagy a keretekre fújjuk, a hő miatt méhek pusztulhatnak el. A kivezető cső külső átmérője 6mm, ehhez 7 mm-es furatot érdemes fúrni. Ekkora méretű furatban stabilan meg tud állni a szublimáló, de nem is szorul be.

  • Milyen fajta kaptárokkal kompatibilis a készülék?

Minden fából készült kaptárral kompatibilis, egy előre kifúrt furatra van szükség a készülék használatához. Lásd még: „Tanácsok az InstantVap használatához”

  • Mennyi idő alatt fűt fel a készülék üzemi hőmérsékletre?

Beállított hőmérséklettől, a külső hőmérséklettől, és az akkumulátor töltöttségétől függ, de ~3,5 perc.

  • Kell-e várni két méhcsalád kezelése között, hogy a készülék visszafűtsön?

Az InstantVap 20-30 másodperc alatt visszafűt a beállított hőmérsékletre. Ez az időtartam éppen annyira elég, hogy az oxálsav elszublimáljon, és a méhész a következő méhcsalád kezeléséhez előkészüljön. Méhcsaládról méhcsaládra haladva nem érdemes megvárni az oxálsav adagolásával azt, hogy a kemence teljesen visszafűtsön. Érdemes a beállított hőfoknál néhány fokkal korábban már adagolni, mivel akkor a fűtőszál még annyira fel van hevülve, hogy a hirtelen lehűlést gyorsabban kompenzálni tudja. Ilyen módon akár 15-20℃ alatt is lehet a hőmérséklet-ingadozás. Lásd még: „Tanácsok az InstantVap használatához”

  • Hány gramm oxálsavat használjak egy méhcsaládhoz, és milyen hőmérsékletre állítsam a készüléket?

Általánosan méhcsaládonként 2 gramm körüli oxálsav mennyiséget érdemes használni, de ez függ a méhcsalád méretétől, az atkásodás mértékétől, stb. Az oxálsav 157℃-on elkezd szublimálódni, de alacsonyabb hőmérsékleten a szublimálás lassabban következik be, és kicsapódik a hidegebb felületekre. 240℃ felett pedig a méhekre káros melléktermékek keletkeznek. Ezért 200-230℃ között ajánlott a szublimálást elvégezni.

  • Milyen gyakran kezeljek egy méhcsaládot?

Ez teljesen a méhész egyedi belátásától és tapasztalatától függ, fontos az atka-terheltség szintjét mintavétel szerűen monitorozni, és aszerint kezelni.

  • Hogyan használjam az adagolót?

Az adagoló az oxálsav pontos adagolását teszi lehetővé. Először be kell állítanunk az adagolót a kívánt oxálsav mennyiséghez igazodva. A beállítást az adagoló végén levő recés alátét forgatásával lehet állítani. Az adagoló belsejében forgó alátét kifelé néző síkja és a vonások helyzete mutatja a beállított gramm mennyiséget. Az adagolót az oxálsavba be kell nyomni, ezzel az megtöltődik. Az adagolót bele kell helyezni a csőbe, majd a kilógó részét lenyomva a sav kilökődik a felfűtött kemence aljára. Az oxálsav azonnal elkezd szublimálódni, és a gőze elkezd a kivezető csövön keresztül távozni a kaptárba. Az adagolót nem szabad a szublimálás közben eltávolítani, majd csak a végén, ugyanis az zárja le a kemence tetejét.

  • Mutatja-e a készülék az aktuális hőmérsékletet?

Igen, a kijelzőn nyomon követhető a kemence hőmérséklete.