Kérdése van? Hívjon minket! +36303573509

Tanácsok

A szublimáló készüléket csakis megfelelő védelmet nyújtó zárt ruhában, kesztyűben (vegyszerálló kesztyű) és védőmaszkban (a megfelelő légzésvédő egy teljes álarc legyen, minimum ABE P3 kombinált szűrőbetétekkel) szabad használni! A szublimált oxálsav belégzése vagy szembe kerülése még kis mennyiségben is súlyos egészségkárosodást okoz! A készülék kemence körüli részei és a kivezető cső felforrósodik! Szublimáláskor fokozottan figyelni kell arra, hogy az oxálsav gőzét a szél esetleg más, védőfelszerelést nem viselő személyek felé terelheti!

 

Habár a kirepülő nyíláson keresztül is lehet kezelni a méheket, sokkal szerencsésebb, ha a méhek által kevésbé elérhető helyen fúrunk egy furatot, és azon keresztül engedjük be a szublimált oxálsavat. Ilyen hely lehet a tisztító aljdeszkánál, felül a menekülőtérnél, vagy pedig a keretek alatt néhány centiméterrel. Érdemes a furatot a kaptár hátulján fúrni, így könnyebben hozzáférhetünk, és nem zavarjuk a méhek járását sem. Az oxálsav gőze forró, ha közvetlenül a méhekre vagy a keretekre fújjuk, a hő miatt méhek pusztulhatnak el. A kivezető cső külső átmérője 6mm, ehhez 7 mm-es furatot érdemes fúrni. Ekkora méretű furatban stabilan meg tud állni a szublimáló, de nem is szorul be. Ha a kaptár fala át van nedvesedve, (a lyuknál különösen át tud nedvesedni a fa), akkor jobban lehűti a réz csövet, és hajlamosabb a kicsapódásra. Ha az eső veri a kaptár falát, akkor érdemesebb a feljebb elhelyezni a lyukat, mert ott kevésbé veri az eső.

 

Méhcsaládról méhcsaládra haladva nem érdemes megvárni az oxálsav adagolásával azt, hogy a kemence teljesen visszafűtsön. Érdemes a beállított hőfoknál néhány fokkal korábban már adagolni (~3-5℃), mivel akkor a fűtőszál még annyira fel van hevülve, hogy a hirtelen lehűlést gyorsabban kompenzálni tudja. Ilyen módon akár 15-18 ℃ fok alatt is lehet tartani a hőmérséklet-csökkenést.